Keresd...

Jelölések a címkén – hogyan kell helyesen olvasni a mosási jeleket?

Veled is előfordult már, hogy egy gyapjú pulóver mosás után több mérettel zsugorodott, vagy hogy egy póló printje feloldódott, amikor hozzáértél egy forró vasalóval? Ezek a balesetek mindannyiunkkal megtörténnek, ezért olyan fontos, hogy pontosan kövessük a ruhák címkéjén található utasításokat. Ha a vasaló és az áthúzott körök szimbólumai nem csengenek ismerősen, olvasd el az útmutatómat! Elmagyarázom, hogyan kell értelmezni a mosási, vasalási, szárítási és fehérítési jeleket. A kényes szövetek megfelelő ápolásával ruháid hosszú ideig megőrzik formájukat, színüket és méretüket.

Mosási jelek – mit jelentenek?

Egyre többször fektetünk a kiváló minőségű anyagokba, mint például a gyapjú, a selyem vagy a vászon, ezért érdemes vigyázni rájuk. Mit jelentenek valójában a mosási jelek? A gyártók általában 5 jelet használnak, amelyek a következők:

 1. mosható (víztartály),

 1. fehéríthető (háromszög),

 1. vasalható (vasaló),

 1. szárítható (négyzet), 

 1. szárazon tisztítható (kör).

Kézi mosás – mi jelöli a címkén?

A címkén található egyik legfontosabb jelzés a mosásra vonatkozik. Megmondja, hogy moshatod-e ruháidat a mosógépben, és ha igen, milyen hőmérsékleten. Ez általában az első kép a címkén, és egy vízzel teli lavór szimbolizálja. A benne lévő szám megadja a maximális hőmérsékletet, amelyen a ruhadarabot mosni lehet. És hogy néz ki a kézi mosás jele? Ez egy vízzel teli lavort és egy vízbe merülő kezet ábrázoló piktogram. Általában a kasmír- és gyapjú pulóvereken, selyemblúzokon és más finom, a magas hőmérsékletet nem kedvelő anyagokon jelenik meg. A sérülések és a zsugorodás elkerülése érdekében az ilyen jelzéssel ellátott ruhadarabokat óvatosan kell mosni – áztasd be őket egy lavór langyos vízbe és enyhe mosószerbe, vagy állítsd a mosógépet kézi mosási programra. Egyes mosócímkék további opciókkal rendelkeznek:

 1. Áthúzott mosási jel – ezeket a ruhákat sem kézzel, sem mosógépben nem szabad mosni. Ehelyett professzionális vegytisztítóban tisztíthatók.

 1. Mosási jel vízszintes vonallal az alján – azt jelenti, hogy óvatosan kell mosni. Állítsd be a mosógépet a kényes tárgyak mosására szolgáló programra.

 1. Mosási jel két vízszintes kötőjellel az alján – a kényes mosást jelzi. Válaszd a legalacsonyabb hőmérsékletű és a legalacsonyabb centrifugálási sebességű programot.

Vasalási jelek

Az egyik legkönnyebben megfejthető szimbólum a ruházati címkéken a vasalót ábrázoló jelölés. Megmondja, hogy egy szövet alkalmas-e vasalásra, és ha igen, milyen hőmérsékleten. Íme a vasalási jel részletes jelentése:

 1. Áthúzott vasaló jel – az ezzel a jelöléssel ellátott ruhákat nem szabad vasalni.

 1. Vasaló egy ponttal a közepén – legfeljebb 110°C-on vasalható. Általában szintetikus szövetekre, például viszkózra vagy poliészterre vonatkozik.

 1. A vasaló két ponttal a közepén – legfeljebb 150 °C-on vasalható. Ez a megfelelő program a selyem és a gyapjú számára.

 1. Vasaló három ponttal a közepén – legfeljebb 200 °C-on vasalható. Ezt a jelet vászon- és pamut ruhadarabokon találod.

 

Fehérítési jelek

A címkén található második jelölés általában egy jól felismerhető háromszög. Jelzi, hogy a termék fehéríthető és klórozható-e. Ezek fontos szimbólumok, amiket érdemes megjegyezni, és amelyek segíthetnek megtartani ruháink színét:

 1. Üres háromszög – az ilyen jelöléssel ellátott ruhadarabok fehéríthetők.

 1. Áthúzott háromszög –arról tájékoztat, hogy a fehérítő és a folteltávolítók használata tilos.

 1. Háromszög átlós vonalakkal a közepén – klórt nem tartalmazó fehérítővel kezelhető.

Mit jelent egy áthúzott kör és egy P középen egy címkén? Nézd meg a vegyszeres tísztítási jelöléseket

A professzionális vegytisztítók jelei általában egy körből és egy betűből állnak. Nem árt, ha megismerkedsz a jelentésükkel, mielőtt ruháidat a mosodába vinnéd.

 1. Üres kör – az ilyen ruhák tisztíthatók vegyszeresen

 1. Áthúzott kör – az ilyen ruhák nem tisztíthatók hatók vegyszeresen

 1. Kör „P” vagy „F” betűvel – szárazon, karbonátos vagy benzines oldatban kell tisztítani.

 1. Kör „W” betűvel – nedves tisztítás megengedett.

Szárítási jelek

A címkén található utolsó jelölés a ruhák szárítására utal, és négyzet alakú. A megfelelő szárítás ugyanolyan fontos, mint a mosás és vasalás, mivel hozzájárul a ruhák tartósságához. Egyes szövetek száríthatók elektromos szárítógépekben, de mások károsodnak a hő hatására. Az alábbiakban megtalálod az összes szárítási jel jelentését.

 1. Négyzet körrel a közepén – szárítógépben szárítható.

 1. Áthúzott négyzet körrel a közepén – nem szárítható szárítógépben.

 1. Négyzet, közepén egy körrel és egy ponttal – alacsony hőmérsékleten szárítható.

 1. Négyzet középen körrel és két ponttal – normál hőmérsékleten szárítható.

 1. Négyzet, három függőleges vonallal – függőlegesen, lehetőleg fogason szárítsuk, hogy a ruhák megőrizzék alakjukat.

 1. Négyzet vízszintes vonallal – vízszintesen szárítsd, pl. egy kiterített törülközőn. A pulóverekre és a sztreccs kötött árukra vonatkozik.

 1. Négyzet két vonallal a bal felső sarokban – árnyékban szárítsd, hogy ne fakuljanak ki a ruhák színei.

A legtöbb ember számára a ruhacímkéken található jelölések kevéssé hasznosnak és nehezen megjegyezhetőnek tűnnek, de ha követed a ruhagyártók ajánlásait, hosszú évekig élvezheted kedvenc pulóveredet vagy felsődet.

Ez is érdekelhet >>> Környezetbarát anyagok a divatban – átfogó útmutató a környezetbarát szövetekről és ruházati cikkekről

Tetszett a cikk? Osszd meg!
Insta Hírek