Keresd...

Alaktípusok – nézd meg milyen alakod van

Az alaktípusok nem csak az alak meghatározásában segítenek. Remek kiindulópont annak megismeréséhez, hogy mely ruhadarabok állnak jól egyes formákon. Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen típusú alakod van, segítünk megismerni. Arra is tanácsot adunk, hogy milyen ruhák illenek a bizonyos alakokhoz.

Valamennyien egyediek vagyunk, és testünk különbözik egymástól. Azonban vannak olyan jellegzetességek, amelyek meghatározzák az alaktípusokat. Annak ismerete, hogy milyen típusú alakod van, hasznos lehet a ruhásszekrényed összeállításában. Ennek köszönhetően megtudhatod, hogy mely stílusú ruhák előnyösek, hangsúlyozzák ki az erősségeidet, és melyeket érdemes inkább elkerülni. Nézd meg az útmutatónkat az egyes típusokhoz.

Alaktípusok

Már az elején érdemes tudnod, hogy 5 alaktípus létezik: alma (O forma), körte (A alak), homokóra (X alak), háromszög (H alak) és fordított háromszög (Y alak). Mi jellemzi ezeket a különböző alaktípusokat? Nézd meg alább!

Alma/O alkat

Mi jellemzi az alma alkatot? Ha nincs jól látható derekad, széles vállad, nagy melleid és nagyobb hasad van, valamint karcsú és hosszúkás lábaid, akkor alma alkatod van. Ezért az erősségeid kihangsúlyozásra koncentrálj, vagyis a gyönyörű lábaidra és a melledre. A megfelelő ruhadarabokkal a derekadat is karcsúsíthatod.

Milyen ruhák illenek az alma alkathoz? A megfelelő fazonoknak köszönhetően képes leszel a testarányok vizuális kiegyenlítésére. Az O alakú nők esetében elsősorban a derekat kell kihangsúlyozni. Úgyhogy válaszd az övvel megkötött ruhákat és tunikákat, valamint a magas derekú nadrágokat. Ne feledd, hogy az öved egyben a szövetségesed is – minél díszesebb, annál jobb. Emellett felvehetsz függőlegesen csíkos ruhákat – ruhát, felsőt vagy nadrágot – amelyek optikailag karcsúsítják az alakot. Melegebb napokon mutasd meg formás lábaidat és válassz mini fazonokat. A V-alakú kivágás, ami karcsúsítja a törzset és kiemeli a mellkast, szintén előnyös fazon az „almáknak”.

707

Ruha Weekend Max Mara / Nadrág One Teaspoon

Mitől tartózkodjunk az alma alkattal? Azok a ruhák, amelyek összenyomják az alakot és optikailag kövérítenek határozottan túlméretesek. Kerüld a túlméretezett felsőket, tágas pulóvereket, és a combig érő ruhákat, amelyek rövidítik az alakot.

Homokóra/X alkat

Mi jellemzi a „homokórát”? A homokóra alkat méretei arányosak. Ha a derekad keskeny, és a mellkasod akkora, mint a csípőd, akkor X alakod van. Ez a fajta alak rendkívül nőies, míg a vékony derék a legnagyobb érték.

Milyen ruhák illenek a homokóra alkathoz? Először is azok, amelyek kiemelik a derekat. Például a tapadós midi és maxi ruhák, magas derekú nadrágok és a ceruzaszoknyák. Emellett a homokóra alkatú nők csodásan mutatnak az övvel megkötött kabátokban – a derékban húzott kabát kiemeli minden erősségedet. Továbbá a hozzájuk passzoló ruhák is tökéletesen beválnak. A hírességek közül a legnépszerűbb homokóra alkattal kétségkívül Kim Kardashian vagy Marylin Monroe rendelkezik. A crop top felsők, magas derekú farmerek, rövid miniszoknyák és a tapadós ruhák jelentik az X alkatra jellemző, nőies formájú nők öltözködésének kvintesszenciáját.

708

Ruha Pinko / Trench kabát Liu Jo

Homokóra alkat – mitől tartózkodj? Azoknak a nőknek, akiknek X alakja van, tartózkodniuk kell a túlméretezett fazonoktól, amelyek elrejtik a nőies alakot. Természetesen minden azon múlik, hogy a ki akarod-e hangsúlyozni, illetve miben érzed magad jobban. Csak vigyáznod kell a laza fazonokkal, mert felboríthatják a tökéletes arányokat!

Körte/A alkat

Milyen a körte alkat? Kis vállak, keskeny derék és kidolgozott combok – így lehet legegyszerűbben jellemezni az A alakot. Ha a keskeny váll és a széles csípő közötti egyensúlyhiány könnyen észrevehető, akkor az alak „körte”. Ez egy másik szintén nőies alak – köszönhetően a derékvonalnak és a széles csípőnek. Egyes körtéknek kicsi a mellbősége, míg másoknak kidolgozottabb a combja. Úgy gondolják, hogy a körte alak problémás, de valójában a megfelelő ruháknak köszönhetően kiegyenlítheted az arányokat és kihangsúlyozhatod az alakod erősségeit.

Hogyan öltözzünk fel, ha körte alkatunk van? Az A alkattal rendelkező nők sok mindent meg tudnak mutatni. A fő feladatnak az alak arányainak kiegyenlítése kell, hogy legyen – a felső hangsúlyozása, az alsó rész kisebbítése. Hogyan csináljuk? A megfelelő stílusú ruhát használva. Ha körte alakod van, válassz fodros, széles vállú felsőt, ami optikailag megnagyobbítja a felső testrészt. Ha az alsó testrészről van szó, válassz trapéz szoknyát és finoman szélesedő nadrágot – az ilyen fazonok még a testarányokat is kiegyenlítik!

709

Felső TwinSet / Farmer Pinko

Körte alkat – mitől tartózkodj? A körte alkatú nőknek óvatosnak kell lenniük a tapadós csőnadrágokkal, amelyek kövérítik az alakot és rövidítik a lábat. Ezenkívül a karcsú, szűk ruhák, amelyek kihangsúlyozzák a kar és a láb közti aránytalanásgokat, szintén előnytelenek az ilyen típusú alkatoknak.

Fordított háromszög/Y alkat

Mi jellemzi a fordított háromszög alakot? Hasonlít a körte alkathoz, csakhogy nincs derékvonala, és fordítottak az arányai. Összefoglalva a fordított háromszög jellemzői: széles váll, keskeny csípő és hiányzó derékvonal. Az öltözködés is ugyanúgy történik, mint a homokóra esetében – az alak erősségeinek kihangsúlyozása, valamint a felső testrész és a láb között aránytalanságok kiegyenlítése.

Hogyan öltözködjünk Y alkattal? Ügyelj arra, hogy V-nyakú vagy kerek nyakkivágású felsőt és inget viselj – ne félj megmutatni a melledet. Az alak arányait a kivágott, dekoltázsos midiruhák, valamint a deréknál megkötött kabátok is helyreállítják. Ha az alsó testrészről van szó, válassz olyan nadrágot, amelynek színe eltér a ruha felső részétől, vagy olyan jellegzetes fazonút, mint a cigarillos, chino, cargo vagy baggy, illetve mom jeans.

710

Ruha Michael Kors / Farmer Levi’s

Mitől tartózkodjunk, ha fordított háromszög alkatunk van? Vigyázz, hogy ne szélesítsd a válladat – ne viselj puffos, szélesedő és egyéb fajtájú felsőt. Ha szeretnéd arányosabbnak mutatni az alakodat, kerüld a tapadós ruhákat, valamint a rétegzett pulóvereket és blúzokat.

Téglalap/H alkat

Mi jellemzi a téglalap alkatot? Az ilyen testalkattal rendelkező nők arányosak. Széles váll, derékvonal és lapos fenék jellemzi a H alkatot. Ha ebbe a csoportba tartozol, valószínűleg nagyon karcsú vagy. Megfelelő ruhákkal nőies alakot nyerhetsz magadnak!

Hogyan öltözködj, ha téglalap alkatod van? A legfőbb cél az, hogy vizuálisan létrehozd a derékvonalat és kompenzáld a váll és a csípő közötti kényes aránytalanságot. Szerezz be egy nyaknál kivágott, deréknál megkötött ruhát – a mellkas valamint a derékvonal kiemelése kulcsfontosságú. Az A-alakban szélesedő szoknyák és a magas derekú nadrágok is megfelelnek erre a célra. A díszítések is a szövetségeseid: fűzők, fodrok és egyéb díszítőelemek nőies formát adnak az alakodnak.

711

Felső Guess / Szoknya Weekend Max Mara

Mit kerüljünk a téglalap alakkal? Az alakot torzító ruhákat. Próbáld mellőzni az alacsony derekú nadrágot, ami még aránytalanabbá teszi az alakodat. Valamint kerüld a laza oversize fazonokat is, amelyek kiemelik a széles vállat és kövérítenek.

Ha a tökéletes farmert keresed, és szeretnéd hogy tökéletesen illeszkedjen az alakodhoz, feltétlenül olvasd el ezt a cikket és találd meg álmaid fazonját. >>>

Tetszett a cikk? Osszd meg!
Insta Hírek