MID SEASON SALE! 5-30%-os kedvezmények

Keresd...

Minden, amit a nyakkendő kötésről tudni érdemes

3 min.

A nyakkendő alapvető kiegészítő, mely egyetlen férfi gardróbjából sem hiányzik. Az urak többsége azonban ennek ellenére is küszködik akkor, amikor nyakkendő kötésére kerül a sor. De valóban ennyire nehéz feladat lenne a nyakkendőkötés? Vagy olyan, dolog, melyet bárki könnyen megtanulhat? Most megmutatjuk azt, hogy Te hogyan csinálhatod helyesen!

Egy elegáns nyakkendő megkötése olyan feladat, melyet szinte mindenki másképp csinál. Ennek oka, hogy egy nyakkendőt több mint 200 féle módon lehet megkötni. Ezek közt akadnak nehezebb és könnyebb módszerek is. Sőt, olyanok, melyek akár pillanatok alatt is megtanulhatók. Egyértelműen másképp kell persze megkötni egy csokornyakkendőt és egy klasszikus nyakkendő megkötése is eltérő feladat. Ebben a cikkben most kizárólag a klasszikus nyakkendők kötésére alkalmas módszerekkel foglalkozunk.

MSS

A megfelelő módszer kiválasztása azonban attól is függhet, hogy milyen hosszúságú vagy vastagságú nyakkendőt szeretnél ruhaösszeállításoddal viselni. A rövidebb és vastagabb nyakkendők esetében valószínűleg egy egyszerűbb módszer lesz a befutó, míg a hosszabb és vékonyabb modellek esetében jóval nagyobb lehet a mozgástér, és a megkötés módjának gyakorlatilag csak a fantáziád (és kézügyességed) az, ami határokat szabhat.

Klasszikus nyakkendőkötés – hogyan csináljuk helyesen?

Mint ahogy azt már említettük, a nyakkendőkötésnek több mint 200 féle módja létezik, így bárki megtalálhatja a számra legegyszerűbb, ideális és esztétikus megoldást. Hogy melyiket választjuk azonban, az nemcsak készségeinktől, de attól is függ, hogy milyen fazonú, például rövidebb vagy hosszabb nyakkendőt szeretnénk viselni.

A hagyományos nyakkendők esetében az egyszerű csomó vagy a dupla csomó népszerű választás. Ezek a megoldások néhány, egyszerűen, néhány lépés követése segítségével elsajátíthatók, és a legegyszerűbb nyakkendő éppúgy hatékonyan megköthető általuk, mint a legszebb, legdíszesebb darab.

De választhatod az úgy nevezett kis csomót is, mely leginkább abban az esetben ideális, ha szorosabb, testhez simuló gallérú, slim fit inget viselsz. Ez a forma kifejezetten ideális lehet abban az esetben, ha a vastagabb nyakkendőket kedveled, míg a hagyományos és a dupla csomó inkább közepes vastagságú vagy vékony nyakkendők esetében ideális.

Népszerű forma továbbá az úgynevezett Windsor kötés is, mely nemcsak a hétköznapokban, de a jelesebb alkalmakhoz ideális. Elegáns, mutatós módja ugyanis egy szép nyakkendő megkötésének.  Ennek a nyakkendőkötési formának a lényege, hogy a hagyományosnál nagyobb csomót eredményez, ami ilyen módon segít kiemelni a nyakkendő anyagát, és a legszebb modellek viseléséhez is tökéletesen ideális.

A Windsor csomónak ráadásul létezik egy egyszerűbb, könnyebben megköthető változata is, mely hasonlóan elegáns, azonban vékonyabb csomót eredményez. Ezáltal pedig használata inkább a rövidebb, vékonyabb anyagú nyakkendők esetében ajánlott.

A klasszikus nyakkendőkötés lépésről lépésre bemutatható, egyszerű folyamat. Abban az esetben, ha a nyakkendődet egy csomóra szeretnéd kötni, nincs más dolgot, mint a következő pontokat követni:

 1. Először is hajtsd fel az inged gallérját. Ezután helyezd el rajta a nyakkendőt úgy, hogy a hátsó, azaz a varrott része kívülre kerüljön. Itt figyelj oda arra, hogy a vastagabb szár vége valamivel lentebb kerüljön a keskeny szárnál.

 1. Következő lépésként fogd meg a nyakkendő szélesebb végét. Ez az úgynevezett aktív szár, amivel a folyamat során végig dolgoznod kell.

 1. A nyakkendő szélesebb végét vezesd el a keskenyebb vég alatt, úgy, előbbi az keresztezze az utóbbit.

 1. Ezután húzd hátulról előre a szárat, majd tekerd vele elől körbe annak vékonyabb véget.

 1. Következő lépésként alulról bújtasd át felfelé a szélesebb véget a létrejött nyaki hurkon keresztül.

 1. Húzd némileg előre az átbújtatott véget a mellkasod irányába, a csomó felé,

 1. A fentről visszavezetett nyakkendőt a keresztbe haladó textil csíkon bújtasd át, ezután óvatosan, vezesd át rajta a szélesebb véget. Ha szükséges, némileg meglazíthatod a csomót is.

 1. Végül nincs más dolgot, mint kicsit meghúzni az aktív szárat és középre igazítani a csomót. És már kész is a varázslat!

Nyakkendőkötés lépésről lépésre – egy rövid és egyszerű útmutató

Abban az esetben, ha rövidebb és vastagabb megjelenésű végeredményt kapni, nincs más dolgod, mint hogy nyakkendődre dupla csomót köss. Ez a folyamat hasonló, azonban kissé mégis eltérő a klasszikus, egy csomós nyakkendőkötéshez képest. A változás azonban mindössze annyi, hogy a hosszabb nyakkendővéget egy helyett most kétszer kell a keskenyebb vég körül keresztezned. A következő lépések szerint haladva dupla csomót kötni is pofonegyszerű feladat, melyet szinte pillanatok alatt elsajátíthatsz.

 1. Hajtsd fel az inged gallérját, majd helyezd a nyakadba a nyakkendőt úgy, hogy a varrás felőli rész érintkezzen az ingeddel. Ebben az esetben is figyelj azonban arra, hogy a vastagabb szár vége valamivel lentebb kerüljön a keskeny szárnál.

 1. Fogd meg a vastagabbik véget és keresztezd vele fentről a keskenyebb szárat.

 1. Egy ellenkező irányú mozdulattal húzd át a szélesebb nyakkendővéget a keskenyebb alatt.

 1. Ezután hajtsd át a szélesebb véget a keskenyebb szár felett

 1. Ismételt mozdulattal húzd át a szélesebb nyakkendővéget a keskenyebb alatt

 1. Majd pedig ismételt mozdulattal hajtsd át a szélesebb véget a keskenyebb szár felett

 1. Ezután a vastagabb szárat húzd fel, át a nyaki hurkon.

 1. Húzd lefelé a vastagabb szárat, majd bújtasd át a csomó legfelső rétegén, a legfelső keresztbe futó anyag alatt.

 1. Végül pedig húzd lefelé a nyakkendő vastagabb szárát. Ezután nincs más dolgod, mint középre igazítani a csomót.

A nyakkendőkötés lépéseit legegyszerűbben egy tükör előtt állva teheted magadévá és gyakorolhatod. Érdemes olyan, jól megválasztott nyakkendővel tanulnod, melyet a hétköznapok folyamán, vagy épp a jeles alkalmakkor is szeretnél hordani, annak érdekében, hogy később ne érjenek majd meglepetések.

Trendek és Tippek
Insta Hírek