Keresd...

5 dolog, amit tudnod kell a North Face-ről

4 min.

„Never stop exploring” – ez a szlogen vezérelte a The North Face márkát a kezdetek óta. Az állandó innováció iránti vágy az outdoor birodalom csúcsára juttatta, míg a divat iránti érzéke számos érdekes együttműködéshez vezetett, például a Guccival. A The North Face története forradalmi és lenyűgöző, hiszen az elemekkel és a zabolátlan természettel folytatott küzdelmet mutatja be. Ismerd meg a híres outdoor márka eredményeit és termékeit!

A legendás The North Face Ruthsack hátizsák és a The Oval InTENTion kupolás sátor új szintre emelte a hegyi túrázás közbeni kényelmet. Mit köszönhetünk még az amerikai márkának?

A The North Face eredete 1966-ig nyúlik vissza, amikor Douglas Tompkins és Susie Russell egy aprócska sí- és utazási üzletet alapított. Kölcsönkért 5000 dollárral a zsebükben és hatalmas szenvedéllyel a szívükben a hegyek iránt fogtak neki. North Face-nek nevezték el, ami egyszerűen annyit jelent, hogy „északi fal”. A hegymászás világában a legnehezebben megközelíthető útvonalak szinonimája. Maga a márka logója az El Capitan-falat ábrázolja – egy több mint egy kilométer magas sziklaalakzatot, amely a közép-kaliforniai Yosemite-völgyben található.

El Capitan - logo The North Face
Źródło: thenorthface.com

Érdekesség

A North Face üzlet megnyitóján fellépett a Grateful Dead, a feltörekvő rocksztár és az amerikai hippik kedvenc zenekara.

A North Face márka gyakran kiemeli, hogy a felfedezőknek biztosít felszerelést álmaik megvalósításához, és ezen túlmenően a teljesítményük és a képességeik határainak feszegetéséhez. A gyártó hivatalos weboldalán megtalálod a legfontosabb eredményeiket. Ezek közé tartozik minden bizonnyal a maximális teljesítményű A alakú sátor – az Oval InTENTion, a legendás Base Camp utazótáska, amely szinte elpusztíthatatlan anyagokból készült, valamint az ikonikus Denali Jacket polárfelső, amely a mai napig nem került ki a The North Face márka katalógusából.

Kíváncsi vagy, hogyan lett egy apró üzletből egy outdoor birodalom? Hogyan vált a The North Face sportcégből életmód céggé? Ugorjunk hát vissza több mint ötven évet. Douglas Tompkins, a már említett márkaalapító hamar felhagyott az üzletével. Alig két évvel az üzlet megnyitása után négy barátjával beült egy furgonba, hogy megmássza a Fitz Roy csúcsát (a „Mountain of Storm” című film meséli el a történetet). Patagóniából visszatérve Tompkins eladja részvényeit, hogy egymás után részt vegyen az Esprit márka fejlesztésében, és végül földet vásároljon Észak-Amerikában, és nemzeti parkokat hozzon létre.

Barátja, Kenneth „Hap” Klopp felelős a The North Face márka terjeszkedéséért és jelenlegi pozicionálásáért. Ő a Ruthsack nevű legendás The North Face hátizsák megalkotója, amely elindította a hátizsákos túrázás divatját. Mi tette ezt a hátizsákot kiemelkedővé? Mindenekelőtt példátlanul könnyű súlya és a számos zsebe. Bár ma már ezt normának tekintjük, akkoriban forradalmat jelentett. Az 1960-as évek óta az amerikai outdoor márka folyamatosan fejlődik és támogatja a hegyi tevékenységek szerelmeseit, újabb és újabb membránokkal és rendkívül tartós elemekkel fejleszti termékeit. A North Face tökéletes példája annak, hogyan lehet egy szenvedéllyel igazán nagyot kaszálni. A márka jelenleg a VF Corporation amerikai ruházati vállalat része.

Tudtad-e…?

2010-ben a The North Face márka alapítványt hozott létre a gyermekek és fiatalok szabadtéri tevékenységeinek ösztönzésére.

A The North Face hátizsákok, dzsekik és nadrágok – bár szenvedélyes hegyi sportoknak szentelték őket – gyorsan megtalálták a helyüket a popkultúrában. A városi outdoor különösen a rapperek körében vált népszerűvé. Az 1990-es években a The North Face dzsekik (a (North Face Nuptse) meghódították a New York-i színteret. Röviddel ezután a melegítők és sapkák trendje beindult, és tulajdonképpen a mai napig tart a zenészek körében.

A North Face márka a számos együttműködés és kollaboráció ellenére sem veszítette el a hegyek iránt érzett szeretetét. Új FUTURELIGHT™ kollekciójuk a – nagyobb légáteresztő képesség, nagyobb védelem és több természet – szlogent viseli. Ez nem változtat azon a tényen, hogy egyre több The North Face női és férfi dzsekit látunk a városi utcákon. A népszerű outdoor márka ruhái és kiegészítői aligha mennek ki a divatból, sőt, egyre több követőre tesznek szert. A The North Face dzsekiket, nadrágokat vagy légáteresztő pólókat kedvelő hírességek közé tartozik többek között: Emily Ratajkowski, Billie Eilish, Hailey Bieber, Jennifer Aniston, Kimberly Stewart, Jennifer Lopez, Miley Cyrus, Bella Hadid, Amanda Seyfried, Jared Leto és Ed Sheeran.

Ahogy a gyártó hivatalos honlapján olvassuk – a felfedezés önkifejezés. Ez az új utak keresése. Ez egy utazás belülről kifelé. Ezt szem előtt tartva született meg a rendkívüli The North Face x Gucci kollaboráció, amelynek eredményeképpen néhány igazán nagyszerű ruhadarab született, amelyek egyensúlyban tartják az outdoor és az utcai viseletet. 2022 szeptemberében mutatták be a harmadik (legújabb) kollekciót, amelyet a 70-es évek hangulata és a kaleidoszkóp ihletett. A merész színek, geometrikus minták és felejthetetlen nyomatok gyorsan az amerikai városok arculatának részévé váltak.

Alul Miley Cyrus egy The North Face x Gucci dzsekiben. Nem ez az egyetlen koncert, ahol a híresség a jellegzetes pehelykabátjában énekelt.

A The North Face egyik zászlóshajója a kurtka steppelt pehelydzseki. Miley Cyrus nem egy koncertet adott már benne, Jared Leto pedig a falakon pózolt benne. Abban senki sem kételkedik, hogy a márka egyszerűen trendi, bár ezt minden bizonnyal a kényelmének és a fejlett technológiának köszönheti. Hogyan viseljük a The North Face dzsekit a mindennapokban? A tengerentúli hírességek és influencerek jönnek a segítségünkre.

Emily Rajtakowski szekrényében legalább három The North Face pehelydzseki van, ahogy azt a paparazzi fotók is bizonyítják. A híres modell szívesen visel meleg pehelydzsekit kényelmes leggingsszel vagy farmerrel és sportcipővel. A rövid, rózsaszín The North Face kabát tökéletes választás a városi természet és a csajos puhaság szerelmeseinek.

A The North Face női dzseki az influencerek ruhatárának elengedhetetlen része. Bella Hadid például sikeresen viseli sportos szettekkel, sneakerekkel és finom ékszerekkel. Ha kedveled a minimalista divatot és a sokoldalú felsőruházatokat, kövesd a példáját a fekete The North Face női dzsekivel.

Hailey Biber nagyon jól tudja, hogy a The North Face márka a szenvedélyes hegymászóknak készült, ezért szereti magával vinni meleg TNF pehelydzsekijét a lejtőkre. A pehellyel és tollal töltött modell természetesen még a mínuszokban sem hagyta megfagyni a modellt.

Olvasd el ezt is >>> Après ski: egy stílus egyenesen a sípályákról

Bár a The North Face-ről elsősorban a kiváló minőségű dzsekik és praktikus hátizsákok jut eszünkbe, a márka ennél sokkal többet tud nyújtani. A MODIVO-n divatos, El Capitan logóval ellátott pólóingeket, baseballsapkákat, kényelmes melegítőnadrágokat és légáteresztő The North Face polárfelsőket találhatsz.

Billie Eilish szívesen visel széles szárú outdoor nadrágot oversized pulóverrel és sportcipővel párosítva. Ki mondta, hogy a hegyi ruházatot csak az ösvényeken viselhetünk?

Billie Eilish The North Face outdoor nadrágban

Ha praktikus embernek tartod magad, és a mindennapi stílusodban a sportos elemek dominálnak, melegen ajánlom, hogy vegyél The North Face hátizsákot (biztosan találsz olyan modelleket, amelyekben van külön lapos zseb a laptopnak) vagy egy tágas sporttáskát, amelyet szabadtéri kirándulásokhoz és edzőterembe is használhatsz.

Külön kiemelném, hogy a The North Face márka kényelmes, alkalmi férfi ingeket, meleg papucsokat és medence papucsokat is árul. Bár az amerikai outdoor márka termékeinek árai nem alacsonyak, személyesen tanúsíthatom, hogy minőségük és tartósságuk megéri az árát. Ezek szinte elpusztíthatatlan termékek, amelyek támogatják a slow fashion-t és a fenntarthatóságot.

Már tisztában vagy a The North Face történetével és kínálatával? Nézd meg, mely termékekkel érdemes bővítened a szekrényedet!

Ez is érdekelhet >>> 5 dolog, amit tudnod kell az olasz Pinko márkáról

Címlapkép Photo by Jeremy Moeller/Getty Images

Trendek és Tippek
Insta Hírek