Keresd...

Hogyan vegyünk méretet a ruháról? Tanács dióhéjban

Szeretnéd megvenni a tökéletesen illeszkedő ruhát, de félsz attól, hogy nem lesz jó a méret? Vagy épp ellenkezőleg – egy már rég nem viselt darabot próbálsz eladni? Mindkét esetben érdemes tisztában lenni azzal, hogyan mérheted meg a ruhát és mit kell figyelembe venned a méretvétel során. Külön neked összeállítottam egy leírást dióhéjban. Tudj meg többet!

Kezdésként szerezz be egy szabó mérőszalagot (minden méteráru boltban kapható), és valamit, amire írni és jegyzetelni lehet. A ruha megmérése nem igényel különösebb szakértelmet, se kísérletezést!

Hogyan vegyünk méretet a ruháról? Milyen méreteket kell levenni?

Legegyszerűbben saját magunkon vagy egy próbababán vehetünk méretet egy ruháról, de a mérést úgy is elvégezheted, hogy a ruhadarabot egy asztalra vagy a padlóra fekteted. A mérés során figyelembe kell venned a szélességet: deréknál, mellnél, csípőnél és vállnál, valamint a ruha és az ujjak teljes hosszában. A webáruházakban néha a hát és az alsó szélességet is feltüntetik. Vess egy pillantást az alábbi képre, hogy tisztább képet kapj a témáról:

Hogyan vegyünk méretet a ruháról? Vedd figyelembe: A – mellszélességet, B – derékszélességet, C – csípőszélességet, D – teljes hosszúságot

  • Kíváncsi vagy, hogyan mérheted meg a mellszélességet egy ruhához? A legjobb, ha ezt melltartóban csinálod, visszatartva a lélegzetedet, de nem feszítve túl a mellkasodat. A mérőszalagnak mellbimbómagasságban kell lennie, és szorosan a testhez kell simulnia. Mérd meg a kerületét centiméterrel, és írd le az eredményt, pl. 86 cm.

  • A derék a törzs elvékonyodó része a bordák és a csípő között. Általában a köldök magasságában mérik. Ez egy különösen fontos méret, ha hangsúlyos derék vonallal rendelkező ruhát keresel.

*a derék mérése kevésbé fontos egy oversize ruha esetében.

A derék mérése a köldök magasságában történik.

Tudtad-e…?

Az 1960-as években minden nő arra törekedett, hogy elérje a bűvös számokat: 90-60-90 (mell-derék-csípő), amely a legendás Marilyn Monroe-hoz kötődik.

  • A csípőt a legszélesebb részén kell megmérni – úgy, hogy a mérőszalag a farizom legdomborúbb részén haladjon át. Ez egy nagyon fontos mérés, mind ruhavásárláskor, mind szoknyák és nadrágok vásárlásakor.

  • És végül, érdemes tudni, hogyan kell megmérni a ruha teljes hosszát. A szabványos mérés a válltól lefelé a ruha aljáig tart, a garbó vagy a gallér magassága nélkül.

Egy meglehetősen fontos szélesség, amit mindig érdemes figyelembe venni, a váll hasa. Mérd meg a legszélesebb pontján, amikor az izom ernyedt. Ha lehetséges, a karnak szabadon kell lennie a test mellett.

Hogyan kell megmérni a mellkörfogatot egy ruhához? A legjobb, ha ezt melltartóban csinálod, visszatartva a lélegzeted, de nem nyomva ki túlságosan a mellkasodat.

Hogyan mérjük meg a ruhaméretet?

Méréskor a mérőszalag nem szabad, hogy a bőrbe vágjon, és nem állhat ki. Fontos, hogy teljesen laza és természetes legyen – semmi esetre se húzd be a hasad! Ha nincs mérőszalag, használhatsz egy egyszerű szalagot, amit aztán egy vonalzóval mérsz meg. A webáruházakban a dolgokat általában lapos felületen mérik, így lehetséges, hogy az anyag még nyúlik a testen – különösen akkor, ha a ruha nyúlékony.

Ne feledd

Ne feledd, hogy még ugyanazon webáruházon belül is változhatnak a méretek a különböző márkák között, ezért mindig ellenőrizd a mérettáblázatot.

Példa mérettáblázat, amihez hasonlót a modivo.hu webáruházban is találhatsz.

Most már tudod hogyan vegyél méretet egy ruháról, viszont továbbra is kétségeid vannak, hogy az adott darab jól fog rajtad állni? A MODIVO webáruházában bátran megrendelheted ugyanazt a ruhát kettő vagy akár három különböző méretben is és megmérheted őket az otthonod nyugalmában. A visszaküldés teljesen ingyenes, vagyis nem kockáztatsz semmit!

Tetszett a cikk? Osszd meg!
Insta Hírek