Keresd...

Power dressing – erős nők öltözködési stílusa vagy olyan ruházat, ami erőt ad a nőknek?

Tény, hogy óriási erő lakozik a nőkben, ehhez manapság nem fér kétség. Sikeresen vezetik saját vállalkozásukat, aktív szerepet vállalnak a politikai életben, vannak köztük aktivisták is, akiknek cselekedetei megváltoztatják a világot és történelmet írnak. De van-e olyan öltözködési stílus, ami elősegíti a nők sikerét? Vagy épp ellenkezőleg – a sikeres nők egy konkrét stílus alakítanak ki, ami hozzájuk kapcsolódik? Mindkét kérdésre a válasz a power dressing fogalmának feltárásában rejlik. Mit jelent? Milyen hatással volt a 80-as évek divatja erre az öltözködési stílusra? Milyen ismert nők a power dressing ikonjai? És végül – hogyan rakjunk össze egy modern, sikeres nőhöz méltó outfitet? Tudd meg az alábbi cikkből.

Női kosztümök, ceruzaszoknyák vagy túlméretezett, széles vállú blézerek – a power dressing egy olyan stílus, amit nem csak az üzleti életben uralkodó, de a kifutókon is. Honnan származik és mit jelent pontosan?

Power dressing – mi ez?

Szó szerinti fordításban a power dressing fogalma nem jelent mást, mint erős ruházatot. A fogalom a 70-es évek közepén terjedt el az Egyesült Államokban, de népszerűvé csak a 80-as években vált. Egykor főként az üzleti és politikai életben dolgozó nőkre volt jellemző, ma már ez a stílus egyaránt uralja a vezető divattervezők kifutóit és az utcai divatot. Bár eleinte a koncepció a nők „egyenruhába” való öltöztetésére korlátozódott, amit egyértelműen a férfidivat ihletett, és ami segített nekik tekintélyt, tiszteletet és hatalmat szerezni a munkahelyen (különösen a férfiak által dominált környezetben), ma már a power dressinget többféleképpen értelmezik.

Habár az elmúlt időkben a nőknek már nem kell keményen megküzdeniük a diszkriminációval az élet minden területén, a power dressing megtalálta a maga helyét a divat szótárban. Ma már a power dressing stílusú elegáns öltözködés sokkal inkább a nők erejének, önbecsülésének, felhatalmazásának, tekintélyének vagy sikerének manifesztációja. Ám ezek az értékek minden nő számára mást és mást jelenthetnek. Így hát a power dressing nem csak kizárólag az üzletasszonyokhoz vagy a politikai szcénában jeleskedő nőkhöz köthető. Végül is bármelyikünk kifejezheti az értékét a ruháin keresztül, erőt és bátorságot nyerhetünk általa.

A 80-as évek divatja – elegáns női stílusok

A power dressing a 80-as években érte el a fénypontját. Annak a korszaknak a divatja tele volt a férfi szekrényből kölcsönvett darabokkal, amiket azok a nők használtak, akik a hangjukkal akarták megváltoztatni a világot, és az egyenrangúságért küzdöttek a társadalom férfi részével. Magyarán, ha inspirációt keresel egy power dressing stílusú outfithez, meríts ihletet a múlt emlékeiből és nézd meg mit viselt akkoriban Diana hercegnő, Margaret Thatcher vagy Madonna. Széles vállú zakók, férfias szabású blézerek vagy széles öltönynadrágok, amik enyhén a loaferekre vagy az oxford cipőkre hullanak – ezek voltak az akkori évek power dressing stílusának kvintesszenciái.

Sikeres nők, vagyis a power dressing ikonjai akkor és most

Ahogy más divatirányzatok esetében, úgy a power dressing esetében is az inspiráció kiindulópontjai az öltözködési stílus jól ismert (többé-kevésbé) képviselői lehetnek. Viszont őket fel lehet osztani a múltban és napjainkban népszerűekre.

A power dressing ikonjai a régmúltból

Bár a power dressing koncepciója a 70-es években született meg, és a 80-as években vált a legnépszerűbbé, a női divat történetét áttekintve kiderül, hogy már jóval korábban is adtunk erőt a ruháinknak. Mielőtt Margaret Thatcher elvarázsolta volna a világot kosztümeivel és brogue-jával, és a túlméretezett blézereket viselő Lady Di stílusikonná vált volna, a brit örökösnő, aktivista és költő Nancy Cunard az 1930-as években jelent meg a színen, és férfias blézerekkel vagy széles vállú motoros dzsekikkel tűnt ki. Másfelől a szürrealista tervező és Coco Chanel riválisa, Elsa Schiaparelli innovatív lázadóként vonult be a divattörténelembe, aki olyan trendek úttörője volt, mint a merész rózsaszín, a cipzárak és az egyrészes kezeslábasok viselése.

A nyolcvanas évek nemcsak Diana hercegnőről és Margaret Thatcherről szóltak, hanem a fiatal Hillary Clintonról is, aki elegáns, vállig érő blézerekben járt-kelt; Madonnáról, aki feminista fűzőben lépett színpadra, vagy Julia Robertsről, aki férfiöltönyben vette át a filmes díjait. Joan Collins ruhái a „Dinasztia” c. sorozatban, vagy Oprah Winfrey ruhái a filmvásznon és a szupermodell Cindy Crawford “after hours” stílusa is inspirációként szolgálhat ebből az időszakból.

A power dressing stílus képviselői manapság

Milyen sikeres nők jelentenek modern inspirációt, ha a power dressing-ről van szó? Kétségtelenül Lady Gaga, aki égig érő magassarkú cipőkkel bizonyítja magabiztosságát. Phoebe Philo szintén, aki férfi öltöny nadrágban zárja a Celine bemutatókat. Victoria Beckham és az eltúlzott váll vonalakkal ellátott blézerei. Elisabetta Franchi, aki hosszúkás, blézer fazonú ruhákat tervez. Claire Underwood, a „Kártyavár” c. sorozat kitalált szereplője, valamint Amal Clooney, aki ceruzaszoknyában képviselteti magát.

Outfitek a power dressing szellemiségében – 8 alapdarab

Ismered az angol mondást, miszerint „fake it till you make it”? Szabad fordításban azt jelenti, hogy „addig színlelj, amíg nem sikerül”. Amikor az erős nők öltözködéséről van szó, annak megvan a maga jelentése. A sikeres nő képének megteremtéséről beszélünk, még mielőtt elérnénk azt. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy határozottan segítsen abban, hogy erősnek érezd magad, professzionális módon mutasd be magad és… sikeres legyél. A power dressing mindennapi elemként is működik, hogy a nőknek erőt adjon az üzleti életben, a politikában és más olyan területeken, ahol kihívást jelentő napi kihívásokkal kell szembenézniük.

Hogyan hozz létre egy power dressing stílust? Mindössze annyit kell tenned, hogy találsz néhány olyan darabot a ruhatáradban, amiket kombinálva egy sikeres nőhöz méltó megjelenést hozol létre. Ezek a következők:

  1. Női öltöny

  1. Boyfriend stílusú vagy oversize blézer

  1. Fehér vagy kék ing

  1. Modern kosztüm

  1. Ceruzaszoknya

  1. Klasszikus kabát

  1. Tűsarkú

  1. Üzleti stílusú ruha

Tetszett a cikk? Osszd meg!
Insta Hírek