Keresd...

Divatos és praktikus férfi karóra sokféle öltözékhez – milyet válassz?

Jelenleg nem a karóra az egyetlen kiegészítő, ami méri az időt. Egyre gyakrabban tölti be kiegészítő szerepét, amely egyrészt kiemeli tulajdonosának ízlését, másrészt illik az öltözékhez. Milyen férfi órát válasszunk, milyen szíj lesz a legjobb és hogyan értelmezzük a vízállósággal kapcsolatos paramétereket? Mindjárt eloszlatjuk a kétségeidet.

Automata, kvarc vagy elektronikus modell, bőrszíjon vagy acélpánton? A szerkezet és a szíj az alapvető aspektusok, amikre oda kell figyelni karóra választásakor.

Automata vagy kvarcóra? Néhány szó a szerkezetekről

Elsősorban nézzük meg közelebbről a férfi órákban alkalmazott szerkezeteket. Ezek közül választhatsz:

  1. Klasszikus karórák – kézzel felhúzhatók és működésükhöz nincs szükség elemre, mostanában azonban ritkán látunk ilyet
  1. Automata órák – ezek a modellek a klasszikus karórákra hasonlítanak. Azoktól abban különböznek, hogy a kézmozgás húzza fel őket – mozgás hatására a rotor forog, ami egyenletes és folyamatos mutatómozgást tesz lehetővé
  1. Kvarc órák – jelenleg ezek a legmodernebb modellek, amelyeket főleg pontosságukért értékelünk. Elem használata szükséges hozzájuk, működésük a kvarckristály rezgésszámán alapszik
  1. Elektronikus órák – ezek általában sportos modellek, amelyek képernyőjén látható az idő múlása. Lehet, hogy nem olyan pontosak, mint a kvarc órák, de gyakran plusz funkcióik is vannak, pl. stopper vagy lépésszámláló.

145

A kvarc órák jelenleg a legnépszerűbb és leggyakrabban látható modellek.

Vízállóság – nem csak az uszodában fontos

A férfi karórák paramétereit elemezve biztosan észrevetted, hogy nagy részük bizonyos mértékben vízálló. Ez a tulajdonság főleg azon aktív férfiak számára fontos, akik mindenféle, sokszor nehéz feltétel között használják az órát. Érdemes tudni, hogy a vízálló óra nem csak az uszodában jön jól, hanem futáskor, kerékpározáskor, a hétvégi túra vagy akár hétköznapi tevékenységek során.

Hogyan kell értelmezni az egyes modelleken látható számokat? A vízállóság atmoszféraszámmal van jelölve. A leggyakoribb a

  1. 3 ATM – az óra ellenáll a véletlen vízcseppeknek, pl. kézmosáskor vagy esőben
  1. 5 ATM – az ilyen órában nyugodtan lehet zuhanyozni vagy fürdeni, sőt egyes esetekben úszni is (de a vízbe ugrani nem)
  1. 10 ATM – ebben az órában hosszú ideig lehet úszni vagy búvárkodni.

146

A vízállóság különösen fontos paraméter aktívan élő férfiak számára.

Bőr vagy acél – milyen szíjat válasszak?

A legutolsó, de nem elhanyagolható tényező a kiegészítő dizájnja. A legelegánsabb modellek a fém szíjasok – fekete, ezüst vagy arany színben. Ezek klasszikus, egyben biztonságos árnyalatok, amelyeket feldobhat a fehér, fekete vagy sötétkék számlap. Az ilyen modellek nagyon jól néznek ki mind öltönnyel, mind hétköznapibb öltözékkel.

A sztájliszt tanácsa

Univerzális modellt keresel? Válassz acél szíjas órát, amely sokféle ruhához illik azok színétől függetlenül.

A bőrszíjas karóra remek ajánlat hétköznapra, mert tökéletesen kiegészíti a félig formális öltözéket. Ne feledd azonban, hogy a szíj színének illenie kell a ruháid vagy más kiegészítők árnyalatával – a lényeg, hogy ne üssön el határozottan azoktól. A sportos stílus kedvelőinek ajánljuk a szilikon szíjas modelleket – strapabírók és ellenállóak a mechanikai sérülésekkel szemben, ezért a nagyon aktívan élő férfiak számára tökéletesek.

Tetszett a cikk? Osszd meg!
Insta Hírek